AktualityKlub

Rozhovor s Pavlem Slámou

Další osobností, která nám poskytla rozhovor u příležitosti osmdesátin klubu, je Pavel Sláma, bývalý vynikající hráč i trenér.

V kolika letech a v kterém roce jsi začal hrát ragby v Říčanech?

V roce 1968 jsem se ve škole seznámil s jedním klukem z Říčan. Bylo mi 17 let, takže na dnešní dobu trochu pozdě. O ragby jsem ale už něco věděl, protože u nás v Uhříněvsi jsme měli ragbyový oddíl pod vedením pana Bárty – byl to Brňák a kovaný ragbista ze Zbrojovky. Pracovní povinnosti ho zavály až sem a tak se tu hrálo ragby.

Jaká byla Tvoje (nejen hráčská) ragbyová kariéra?

V Říčanech jsem začínal v dorostu. V té době jsme na přeborech republiky končili na druhém, resp. třetím místě, protože kraloval Vyškov. Za áčko jsem začínal v roce 1970, ale zpočátku jen jako náhradník. Postupně jsem se dostal do základní sestavy. V r. 1974 jsme skončili druzí v Mistrovství republiky. Jenže pak odešly opory jako Tonda Frydrych, Kovrč, Bartoš a jiní a my jsme se propadli do nižší soutěže. V r. 1978 jsem se dostal do reprezentace a odehrál asi 5 nebo 6 zápasů. Pak jsem působil jako hrající trenér a později jen jako trenér společně s Petrem Bláhou. Poslední zápas jsem sehrál v roce 1991 a s ragby jsem skončil – povinnosti, rodina, stavba. Po zhruba 20 ti letech, když byly mým dvěma vnukům čtyři roky, jsem se do Říčan vrátil a začal jsem se podílet na trénování malých dětí. Skončil jsem v roce 2022.

Jaká nejsilnější vzpomínka se Ti váže na působení v klubu?

Co se týče vzpomínek spojených s klubem, tak je jich moc. Namátkou vybírám: hodně mě, ale samozřejmě i ostatní kluky zasáhla smrt kamaráda Jirky Plíhala těsně před finále přeboru dorostu v r. 1969. Naopak rád vzpomínám na to, že se nám společně s Milanem Vančurou podařilo navrátit říčanské ragby do 1. ligy – na rok už si ale nevzpomenu.

Jak vnímáš současný rozvoj klubu?

Když jsem byl v hráčském věku, byla práce s mládeží dost opomíjená a na to říčanské ragby doplatilo poklesem úrovně. Teď je to jiné – široká základna už od přípravky garantuje kvalitní dospělé kategorie.

Co bys popřál klubu do dalších let?

Přeji klubu hodně nadšených trenérů z řad rodičů, hodně úspěchů v soutěžích a přátelskou atmosféru napříč všemi kategoriemi.

Pavle, díky za odpovědi a ať ti říčanské ragby dělá nadále radost.


Na titulní fotografie je Pavel úplně vpravo.

PCh